PILGRIM Stjernepilgrimsretræte på Oasehøjskolen med Benedicte Tønsberg

Fra 16.06.2019 17:00 indtil 21.06.2019 16:00

Mulighed for ankomst fra søndag d. 16. juni kl. 17. Der serveres suppe og en bolle. Der er morgenmad og madpakkesmøring mandag kl. 08.

Det er også muligt først at ankomme mandag morgen kl. 09 hvor det egentlige program starter. Madpakke medbringes i så fald hjemmefra.

 

Velkommen stjernepilgrim

Stjernepilgrims Retræte på Oasehøjskolen

Med Benedicte Tønsberg og Peder Poulsen

16.-21. juni 2019.

Stjernepilgrimsretræten kombinerer fordybelse, inspiration og stilhed med bevægelse og vandring.

Med fast udgangspunkt på Oasehøjskolen vil pilgrimmene i løbet af ugen gå en stjernevandring, sådan at hver dag har et nyt mål for vandringen, typisk en kirke, som føjer endnu en spids til stjernen. Og belært af de vise mænd fra Lukas 2 vil vi vende hjem til vores udgangspunkt ad en anden vej. 

Hvad er stjernepilgrimme?

Ifølge legenden blev Mælkevejen dannet af støv, som hvirvledes op under fødderne på de tusinder af pilgrimme, som vandrede til Jakobs grav i Santiago i Spanien. Vejen – El Camino – kom derfor til at føre til Santiago de Compostela. Navnet betyder Stjernemarken. For middelalderens pilgrimme har stjernerne måske været som hyrder, der fulgte dem på rejsen igennem fremmed terræn. De tindrende stjerner bliver en slags medvandrere, stille vidner til den forvandling, der kan finde sted under pilgrimsfærden.

Pilgrimsvandringens fem faser

Johs. Jørgensens I mellem nattens stjerner introducerer stjernepilgrimmen sådan her:

 1. Imellem nattens stjerner
  der står en stjerne klar,
  som aldrig før en stjerne
  På jordens himmel var.
   
 1. Og går du ud at finde,
  hvorover stjernen står,
  måske du først må vandre
  i mange lange år.
   
 2. Måske du først må træde
  så mangt et mødigt fjed,
  før du kan finde stedet,
  hvor stjernen stråler ned.
   
 3. Og venner må du slippe -
  de går en anden vej -
  og miste navn og ære….
  Hold ud og opgiv ej !
   
 4. Hold ud, du stjernepilgrim
  på vej til Betlehem,
  Du er på vej til lykken,
  du er på vejen hjem!

De fem vers beskriver faktisk pilgrimsvandringens arketypiske fem faser:

 1. En pilgrim må forlade det hjemliges komfortzone og gå over tærsklen til det ukendte for at følge sin længsel. Stjernen bliver et symbol på det hellige. Den, der står og ser ud i rummet en stjerneklar nat kan vel ikke undgå at føle sig forbundet med noget, der er større end en selv. Stjernestøvet findes også i os. Det er skræmmende og dragende.
 2. Pilgrimmen bryder op fra hverdagen og begiver sig på vej. Den anden fase i en pilgrimsvandring er ørkenen, man møder noget udfordrende, prøvelser i utallige skikkelser. Og næsten altid er det mødet med det uventede eller det ikke-ønskede, som bringer én indsigt.
 3. Pilgrimmens finder altre overalt langs vejen; et flygtigt ansigt og en sten i grøften, et meget gammelt træ, en blomst, en kilde, alt bliver til helligdomme.
 4. Hvordan integrerer man og lader sig forandre af det, man møder på sin vej.
 5. Pilgrimmen bærer skinnet fra vandringen med sig – det, som digteren kalder en stjernepilgrim er på vejen hjem.

Benedicte skriver: For mig lægger stjernetemaet og Østens vise op til at arbejde med længsel. Det at søge det, man ikke kender, og lade sig overraske af, at det måske ikke har den form, man ventede. Ligesom kongerne ikke ventede at finde den nyfødte kongesøn i en snavset stald.

Og der er så også tale om at søge så intensivt, at man sætter sin eksistens og sin rigdom ind på at finde det.

 Praktiske oplysninger

Sted: Oasehøjskolen i Oustruplund, Oustrupvej 14, Thorning, 8620 Kjellerup

Tid: Søndag d. 16. juni kl. 17 – fredag d. 21. juni kl. 16.

 

Hver dag vandrer vi mellem 10 og 14 km.

Indbyder: PILGRIM Oasehøjskolen i samarbejde med Dybere Liv Netværket og lokale kirker.

Prisen er kr. 2500,- for hele forløbet incl kost og logi med ophold på dobbeltværelse. Tillæg på kr. 300 for enkeltværelse. 

Tilmelding til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Nærmere information:

Praktiske ting: Oasehøjskolen M: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., T: 2240 6858;

Indhold: Benedicte Tønsberg T: 5120 7409; Peder Poulsen M: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., T: 2043 6732

Bibelske beretninger om stjerne-pilgrimsvandringer.

Som stjernepilgrim er vandreren i godt selskab med dem, som gik forud. Abraham, Moses eller De Hellige Tre Konger. De følger nu deres vej:

De hellige tre konger lader sig lede af en særlig stjerne, som de har set gå op og de følger stjernen til den står stille over huset, hvor Maria er med barnet.

De træder ind foran de to, idet de bærer deres gaver frem, guld, røgelse og myrra. De kaster sig ned og tilbeder barnet og dets mor Maria. Og så vendte de hjem til deres land ad en anden vej. De blev forandrede.

Det første spor går via ledestjernen.

Hvad er en ledestjerne? – den er vel billede på det, der kalder dig til det højeste– Gud, Kristus, den højeste værdi.

Hvor lokaliserer du din ledestjerne? Kan andre mennesker være bærere af dens lys- og lede dig på vej? Er den noget, en kraft måske, en vilje, som står oppe foran dig – eller er den direkte over dit hoved? – og kan man forestille sig, at den er til at mærke?  Hvad er dens væsen da? Kan dens lys korrespondere med hjertet? Og er der en sammenhæng mellem den gamle forestilling om at Jesus fødes i hjertet/stalden – og den populære afbildning, at stjernen står stille lige over stalden og lader sit lys falde som en stråle ned over hele stalden?

De syv pilgrimsord

På retræten vil vi forsøge at bruge de 7 pilgrimsord som redskaber til pilgrimmens sjæl og intensive søgen. Ordene er langsomhed, frihed, enkelhed, bekymringsløshed, stilhed, fællesskab og spiritualitet.